| Gågrøn Blog

En behåret fætter fra Fjernøsten

Fiber fra kokosnødder har været brugt i århundreder til fremstilling af alt fra skibsreb og tæpper til børster og koste. Materialet er både slidstærkt og antibakterielt, hvilket gør kokosfiber super velegnet til bl.a. køkkenredskaber.

I gamle dage importerede vi store mængder plantefiber til børstehår. Det blev sejlet til Europa fra Sri Lanka og Indien. Børster og koste af kokosfibre var populære i husholdningerne. Der blev skrubbet bunker af kartofler og fejet uendeligt mange trappetrin med de uopslidelige redskaber, men det eventyr sluttede brat, da plastindustrien for alvor gjorde sit indtog i de vestlige lande i 50’erne.

Det nye fleksible vidundermateriale, plastik, var både billigere, mere alsidigt og erstattede hurtigt kokosfiberprodukterne med farvestrålende alternativer. Mange af de lokale producenter mistede i den forbindelse deres forretning, og i dag er der kun få af de oprindelige virksomheder tilbage. Til gengæld er der, i kølvandet på det voksende opmærksomhed på bæredygtig produktion, opstået en ny interesse for at bruge produkter af naturmaterialer.


Kærlighed til kokos

Kokosfiber er et naturligt biprodukt fra høsten af kokosnødder. Fibrene sidder uden på nøddeskallen og er dækket af frugtkød, indtil nødderne høstes. Materialet er ikke kun bæredygtigt, fordi det er naturligt. Selve dyrkningen er også meget lidt miljøbelastende. Der kræves fx ikke pesticider eller insekticider for at opretholde en kvalitetsproduktion, og den samme palme kan producere nye fibre i op til 80 år. I Gågrøn er vi ret forelskede i kokosbørster. Vi har grøntsagsbørster, flaskebørster, neglebørster, skurebørster og opvaskebørster – endda i flere mærker og modeller. Du kan finde dem alle sammen i webshoppen.

Lad aldrig en børste ligge i vand. Sørg for at hænge den til tørre, hver gang du har brugt den. Så kan du have den i flere år.

Kategorier