| Gågrøn Blog

Slip for kemikalier i børneværelset

I denne uge kunne man på dr.dk finde en artikel med overskriften ’Kemikalier spreder sig i børneværelset. Den beskriver hvordan forskere på DTU, gennem en undersøgelse lavet i samarbejde med FN’s Miljøprogram, har fundet over 100 skadelige stoffer i plastiklegetøj.

Mange af os tror fejlagtigt, at legetøj der sælges i Danmark er testet og frit for farlige kemikalier. Desværre viser DTU’s tests, at det langt fra er tilfældet. Faktisk blev der i undersøgelsen fundet over 100 potentielt sygdomsfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer i forskelligt plastiklegetøj, der alle kan være farlige for børns helbred.

I Danmark er der selvfølgelig regulering på området, og som forbruger kan man godt forledes til at tro, at alt legetøj på markedet er sikkert, men forskerne fra DTU påviste i alt 126 kemikalier, der forekom i så store mængder, at det bør betragtes som sundhedsskadeligt. Det drejer sig bl.a. om ftalater, flammehæmmere og duftstoffer. Det er kemikalier der i dag anses som ‘særligt problematiske’ men som, på trods af dette, ikke er forbudte.

I DR’s artikel anbefales det, at man lufter ud hver dag, for at mindske risikoen for at indånde afdampning fra kemikalier. Men hos Gågrøn vil vi gerne bidrage til helt at undgå, at få potentielt giftigt legetøj ind i børneværelset.

De produkter vi har til børn i butikken er nøje udvalgt fra leverandører med en 100% miljøvenlig og bæredygtig produktion. Her er et lille udpluk:

Ailefo laver fx modellervoks, som er produceret af rene, levnedsmiddelgodkendte råvarer og økologiske planteolier. Voksen farves med naturlige farvestoffer fra blandt andet græs, planter, frugter, grøntsager, sukker og alger. Modellervoksen indeholder ingen tungmetaller, allergifremkaldende- eller hormonforstyrrende stoffer. Emballagen er også miljøvenlig og fremstillet med tanke på genbrug og genanvendelse. Læs mere om Ailefo her.

Grimm’s legetøj dufter af natur, for deres produkter er udelukkende fremstillet af bæredygtigt træ, der stammer fra certificeret skovdrift i Europa. Trælegetøjet er behandlet med en ikke-giftig planteolie og naturlige plantefarver. Alt Grimm’s legetøj er 100% frit for plastik og skadelig kemi. Du kan derfor trygt lade dit barn udforske de farverige rangler, figurer og byggeklodser, der stimulerer både syns- og følesanserne. Læs mere om Grimm’s her.

Hevea fremstiller naturlige og bæredygtige produkter i naturgummi til baby og mindre børn. I sortimentet finder du fx sutter, bideringe, badeænder, bademåtter og spisemåtter. Ved at vælge Heveas produkter, skåner du både dit barn og miljøet, da naturgummi både er giftfrit og bionedbrydeligt. Derfor kan du trygt lade dit barn sutte og tygge løs på produkterne, der er helt fri for skadelig kemi. Læs mere om Hevea her.

ÖkoNORM laver giftfri tuscher, fingermaling, vandfarver og modellervoks i skønne, naturlige farver. Alle produkter er miljøvenlige og bæredygtigt fremstillet og udskiller ingen giftige kemikalier. Brug tusherne fra ÖkoNORM sammen med de lækre kraftige papirblokke i genbrugspapir fra Scrap PadLæs mere om ÖkoNORM her.

Kategorier