| Gågrøn Blog
Balladen om bambusplastik
I november sidste år udløste en artikel i Forbrugermagasinet Tænk Kemi noget af en ballade omkring det ellers så populære materiale bambusplastik. I artiklen stod der bl.a. at materialet i.flg. Fødevarestyrelsen var ulovligt og kunne frigive uønsket kemi – herunder kræftfremkaldende formaldehyd og melamin, som er skadeligt for blæren og nyrerne.
Da nogle af vores mest efterspurgte produkter på det tidspunkt netop var krus, bestik, skåle og tallerkener m.m. i bambusplastik tilsat melamin, er det klart, at det fik både os og mange af vores kunder til at reagere. Flere af dem, der ringede til os, var helt enkelt bange for, at de havde forgiftet deres børn ved at lade dem spise af bambusplasttallerkener og med bambusplastskeer. Her i butikken tog vi selvfølgelig straks kontakt til både vores leverandør og til Fødevarestyrelsen for at undersøge, hvad der var op og ned i historien, og den følgende tid gik i høj grad med forklare vores kunder, hvad vi havde fundet ud af, og heldigvis kunne vi også berolige dem der var nervøse.
For lad os lige slå en ting fast; De produkter vi har forhandlet er ikke giftige! Det er produkter af mærket Zuperzozial, og netop Zuperzozials produkter bliver løbende testet på uafhængige laboratorier og tilmed af Fødevarestyrelsen, der over flere omgange, og uden anmærkninger, har godkendt produkterne til fødevarer. Alle Zuperzozials produktioner er tjekket og certificeret af det tyske TÜV Rheinland eller af SGS. De lever dermed op til de Europæiske standarder – selv den skrappe tyske LFGB standard.
Så hvorfor er produkterne så blevet ulovlige at sælge?
Hermed lidt fakta:
Zuperzozials produkter består af ca. 80% majsstivelse og max 20% melaminharpiks. Melamin er en organisk forbindelse, der virker som base og indgår i fremstilling af hård melaminplastik. I EU er der mistanke om, at bambusgranulat eller -pulver kan gøre melaminplasten mere porøs – fx hvis materialet opvarmes over længere tid. På baggrund af de analyser og tests som Zuperzozials produkter har været underlagt er det blevet fastslået, at bambusplastik ikke må udsættes for temperaturer på over 70℃ i over en time. Det vil sige, at man fx ikke må koge produkterne i længere tid. Til gengæld tåler Zuperzozials produkter at komme i opvaskemaskinen. Det samme gælder også for de velkendte Margretheskåle, som netop er lavet af melamin. Melamin udgør altså ingen fare, så længe materialet behandles korrekt.
EU og Fødevarestyrelsen har i sagen om bambusplastik ikke skelnet mellem testede, certificerede produkter og billige discount-produkter
Hvis et nyt materiale skal på EU's positivliste kræver det, at der søges om godkendelse. I dette tilfælde, hvor det handler om at bruge bambusfiber som fyldstof i plastik, har ingen søgt om en sådan godkendelse. Årsagen kan være, at det er en både dyr og omstændelig proces. Til gengæld er det tilladt at bruge træfiber og solsikkeskaller som fyldstof i plastik, tilsyneladende fordi nogen har brugt tid og ressourcer på at søge tilladelse.
Tidligere antog man faktisk bambus for at høre ind under kategorien træ, men det er nu fastslået, at bambus er en græsart. Da græs ikke er godkendt som fyldstof i plastik, skal der derfor søges om godkendelse for at få bambusplastik på positivlisten. Dette er ikke noget, EU selv foranstalter, men noget der kun sker, hvis en relevant virksomhed er villig til at bruge ressourcer på en godkendelsesproces.
Forskellige former for bioplastik:
PLA* er lavet af fx sukker eller majsstivelse
PLA tilsat forskellige former for plantefibre
PLA tilsat plantefibre og melamin
PLA tilsat plantefibre og melamin
C-PLA** tilsat talkum
I sagen om godkendelse af bambusplastik er ingen produkter tilbagekaldt af Fødevarestyrelsen. En tilbagekaldelse er en foranstaltning, der kun bliver kun taget i brug, hvis det vurderes, at der er mistanke om umiddelbar fare for forbrugeren. Det er der ikke tale om i dette tilfælde. Butikker der har solgt bambusplastprodukter er derfor ikke er pålagt at tage brugte varer retur.
Her i Gågrøn er vi ærgerlige over al den ballade, som TÆNKs artikel udløste. Vi mener, det er uhyre vigtigt, at vi på globalt plan finder alternativer til petrobaseret plastik, og vi bakker op om de virksomheder, der kaster sig ind i kampen for at udvikle nye og mere miljøvenlige materialer. Vi har fortsat fuld tillid til Zuperzozial og anerkender de tests, deres produkter har gennemgået og de certificeringer, virksomheden har opnået. Samtidig er vi ikke blinde for, at der findes firmaer, der udnytter den popularitet, som bambusplastik hurtigt fik, og har sendt dårlige kopier på markedet.
Når det er sagt, så gør vi altid meget ud af at undersøge produktionsprocesserne hos vores leverandører, så når vi vælger at tage produkter ind i butikken, så er det på baggrund af grundig research og dokumentation. Vi arbejder løbende på at orientere os om nye miljøvenlige og bæredygtige produkter og materialer, og gør vores bedste for at sortere i fup fra fakta. Derfor krydser vi fingre for, at det igen bliver muligt, at forhandle certificeret bambusplastik.
Vi håber, at du føler, du er blevet lidt klogere på hele balladen om bambusplastik. Her har du i hvert fald vores udlægning af sagen.
Kærlig hilsen
Gågrøn
*Poly lactic acid
**Crystallised poly lactic acid