| Gågrøn Blog

Hvad er der nu galt med min to-go-kaffe?

Bare rolig! Der ikke noget galt med din kaffe, men har du tænkt over, hvad du drikker den af?

Hvis du bare én gang om ugen køber en to-go-kaffe i et engangskrus, så har du faktisk muligheden for at spare miljøet for mere end 50 plastik-coatede papkrus med plastiklåg om året. Det lyder måske ikke af meget, med mindre man tager sommerfugleeffekten med i regnestykket. Det vender vi tilbage til.

I Danmark er vi storforbrugere af engangskrus og -kopper fordi vi køber enorme mængder af to-go-kaffe. I købsøjeblikket er vores opmærksomhed rettet 100% mod indholdet – måske en lækker fairtrade taksi geisha med super intens og kompleks aroma, blødgjort af en sjat økologisk havremælk – og ja, så glemmer vi det coatede papkrus og plastiklåget, der omslutter vores nøje udvalgte mokka. Kruset og lågets levetid er kort, det varer nemlig kun dét kvarter der går, fra kaffen er brygget, til vi smider de to brugte genstande fra os. Statistikken og et enkelt kig rundt i gader og stræder viser derudover, at adskillige af disse krus og låg havner mange andre steder end i skraldespandene.

Kulturen med to-go-kaffe voksede for alvor frem i løbet af 00’erne. I dag er den og de mange caféer blevet en integreret del af bybilledet, og at kunne købe en kop kaffe to-go sætter mange stor pris på. Men ligesom vi er i gang med at ændre på kulturen omkring brugen af plastikposer, så bør vi også sætte fokus på og mindske vores enorme forbrug af engangskrus

En del af løsningen kunne være, at lade et engangskrus koste det samme som en plastikspose i supermarkedet. Engangskoppen kan så betales direkte af kaffekøberen, og ikke blot kamufleres af en endnu dyrere kop kaffe. Kaffekunder, som medbringer deres eget termokrus, sparer dermed udgiften til engangskruset, helt som når du tager din egen stofpose med på indkøb.

I Gågrøn har vi nogle af de bedste termokrus på markedet, som ovenikøbet er produceret under bæredygtige forhold. Med dit eget genanvendelige to-go-krus kan du fuldstændigt undgå engangskopper. Du løser måske kun et lille hjørne af et globalt problem, men det er her, vi vælger at tro på sommerfugleeffekten; at et lille slag med en sommerfuglevinge kan skabe en orkan på den anden side af jorden.

 
Ifølge organisationen Plastic Change er verdens forbrug af plastik tyvedoblet de seneste 50 år, og det vil stige med endnu 75% frem mod 2030, hvis ikke vi begynder at ændre adfærd og produktionsprocesser. Verdens samlede affaldsmængder vil være vokset med 70% i 2050, hvor en betydelig del vil være engangsplastik og -emballage. Det er efter bedste skøn affaldsmængder, som verden aldrig vil kunne håndtere. Den slags dystre fremtidsudsigter kan meget let føre til en form for handlingslammelse, og man kan fristes til at lukke øjnene, fordi det virker så uoverskueligt. Men hvis vi virkelig ønsker os en anden og grønnere fremtid, kan vi i stedet prøve at gøre det hele lidt mere konkret og begynde der, hvor problemet er mest håndgribeligt, nemlig i vores egen hverdag.

I Gågrøn har vi en stædig tro på, at vi sammen kan skabe en mere miljøvenlig fremtid. For os handler det i høj grad om, at vi som individer tager et personligt ansvar og begynder at handle og agere bæredygtigt. Begynder vi i det små og hos os selv, vil vi i fremtiden bedre kunne tage bæredygtige beslutninger i en større skala.

Kategorier